Terrazzo historie

Terazzo fra Davids tid

Terrazzo Historie

«Terrazzo» betyr terrasse på italiensk.

Terrazzo, med bruk av knuste marmorsteiner som tilslag, stammer fra Venezia på 1400-tallet. Det ble imidlertid laget stein- og leiregulv lenge før det, men da ofte med mye større steiner. Det er tre hovedtyper av terrazzo: Fliser, sementbasert og epoksybasert.

Alle de tre variantene har knuste materialer som stein, glass og perlemor (skjell) som materiale. Det vanligste er å bruke knust stein i størrelsen 10 til 15 mm. Det finnes tusenvis av harde materialer som kan brukes som tilslag i terrazzo. Bindemiddelet, sement eller epoksy, kan dessuten farges i alle mulige farger. Ideen om å blande leire med marmorrester oppsto i Venezia på 1400-tallet. Terrazzo ble støpt på stedet og slipt for hånd. Noen arbeidere fant etter hvert ut at geitemelk kunne brukes som lakkmiddel, for å få gulvet til å se vått og marmoraktig ut. Med årene ble imidlertid leire byttet ut med sement, og geitemelk erstattet med andre lakkmidler. Det er bevart eksempler på gammel terrazzokunst både i Italia og Hellas.

Gjennom historien opp til vår egen tid, interesse i terrazzo vært økende. Gulvet tilfredsstiller ikke bare estetiske krav, men også kravet til lang levetid, holdbarhet og varig attraktivitet.

I dag har vi betydelig større variabilitet enn våre forfedre ved å legge farge til terrazzobindemidlet og mekanisk sliping hjelpemidler, slik at forutsetningene for produksjon av vakre terrazzo gulv i dag er best mulig.

I 1920-årene ble det lettere å legge og slipe terrazzo, takket være elektriske maskiner. På 1970-tallet begynte man å blande datidens nyutviklede plastprodukter, som epoksy, i terrazzogulvene.

Terrazzo sliping før 1920

Manuell sliping av Terrazzo før 1920

Terrazzo sliping etter 1920

Sliping av terrazzo med maskiner etter 1920

StoCretec Flooring – Steno Terrazzo

FORDELER VED VALG AV STENO TERRAZZO.

Hvorfor skal du velge Steno Terrazzo?

Design fleksibilitet, vakker estetikk, miljøvennlighet, sanitære fordeler, holdbarhet i områder med høy trafikk av mennesker, og lave vedlikeholds- og livssykluskostnader.

Estetikk

Steno Terrazzo gir stor designfleksibilitet som ikke er tilgjengelig i andre gulvsystemer. Gjennom årene har vi lært aldri å fortelle en designer eller arkitekt at «det ikke kan gjøres» med terrazzo. Hver gang vi trodde terrazzo hadde designbegrensninger, fant vi ut at det finnes ikke.

Et ubegrenset fargespekter kombinert med en mengde tilsetnings alternativer fra perlemor til marmor, til resirkulert glass; Disse er blant de mange fordelene som tilbys av terrazzo.

Enten du leter etter et moderne monokromatisk utseende, eller et kunstnerisk uttrykk som minner om klassiske italienske mosaikker, eller detaljert kunstnerisk arbeid med fotografisk kvalitet, er terrazzo ditt lerret. Terrazzo trapp

 Terrazzo er grønn

Når det gjelder grønn teknologi, er det ingen overflater som sammenligner med terrazzo. Med en overlegen trykkfasthet, eksisterer noen av de tidligste terrazzolignende gulvene som ble lagt for nesten 10.000 år siden, fortsatt i Midtøsten i dag.

 Hygiene

StoCretec Floorings Steno Terrazzo oppfyller de strengeste miljøstandardene som gjelder for moderne gulvsystemer. Dette ikke-porøse systemet støtter ikke mikrobiologisk vekst og tillater ikke opphopning av fuktighet, absorberer vann med en hastighet på 1/10 del av sementbasert terrazzo som resulterer i unormalt høy flekkmotstand i det totale systemet.

I tillegg resulterer denne mangelen på vannabsorpsjon også i en overflate som krever mindre rengjøringsprosesser og lite behov for bruk av tøffe rengjøringsmidler.

 Varighet

Gamle terrazzogulv skapt for hundrevis av år siden står fortsatt i mange bygninger i hele Europa, Midtøsten og Fjerne østen. Epoxy terrazzo baserte gulv er enda mer holdbare og kan ofte forventes å overskride levetiden til bygningen der de er installert.

Lite vedlikehold

Gitt epoxy terrazzoens ikke-porøse natur, er det bare nødvendig med minimal rengjøring. I motsetning til teppe, vinylgulv eller fliser, vil terrazzo gulv nesten aldri trenge erstatning, selv om den ligger i områder med høy trafikk.

Det er ingen fugemasseforbindelser som kan tillate smussakkumulering. De lave vedlikeholdskravene, overflaten og sprekkmotstanden som ikke er porøs, er bygget inn i teknologien som brukes til å installere Steno Terrazzo, skaper en nesten permanent løsning som betaler seg selv over tid.