I Kulåsparken i Sarpsborg er det foretatt en omfattende renovering av det gamle utendørs amfiteateret. For første gang har vi benyttet larvikitt, fra den andre siden av fjorden, i Barrikade Steinbelegg.

Steinbelegget er installert direkte på komprimert grus, med en porøs duk i mellom, i tykkelse 25-30 mm. Vi har satt sammen en blanding av larvikittstein i flere fraksjoner for å få den riktige oppbyggingen av belegget.

På prosjektet i Kulåsparken ønsker oppdragsgiver et svart belegg som en kontrast til den lyse granittsteinen i tribuneanlegget, men en kan også benytte blålig larvikitt eller kombinasjoner av blå og svart for å oppnå andre fargeeffekter. Belegget er installert for hånd med stålbrett og Walther P Lislerud AS har stått for et imponerende håndverk. Hesselberg Bygg As har entreprisen for Leif Grimsrud AS.

KULÅSPARKEN I SARPSBORG

Kulåsparken er et flott naturparkanlegg i hjertet av Sarpsborg by. Den er Østfolds største og mest populære bypark, og huser store og små arrangementer, fra kaninhopping til store konserter med internasjonale stjerner.

Larvikitt

Larvikitt er Norges viktigste naturstein som utvinnes i stor skala. I steinbruddene tas det ut to hovedvarianter, lys larvikitt og mørk larvikitt. Det kan være betydelige variasjoner i utseende på steinen mellom lokalitetene. Bruddene ligger hovedsakelig i Larvik i Vestfold og litt inn i Porsgrunn i Telemark.

Larvikitt ble i februar 2008 kåret til Norges nasjonalbergart. Den var en av ti blant 50 bergarter som var blitt plukket ut av en fagjury, som gikk videre til folkeavstemning. Da avstemningen var over den 18. januar, hadde larvikitt fått 40% av stemmene og lå an til å bli en klar vinner. Siden larvikitt er så «typisk norsk» som den er, kunne fagjuryen lett slutte seg om denne bergarten.

Kilde: Wikipedia

This post is also available in: English